Lave ryggsmerter er en av de vanligste grunnene til å oppsøke legen. 60-80% av oss vil i løpet av livet oppleve plagsomme ryggsmerter. Les mer om ryggsmerter på NHI sine sider.

Smertefølelsen er subjektiv, slik at samme årsak til smerte kan gi forskjellig opplevelse av smerte hos forskjellige mennesker. Smerteopplevelsen er også avhengig av psykiske og sosiale faktorer, tidligere opplevelser og livssituasjon. Kroniske smerter fører ofte til økt sensitivitet for smerte, noe som igjen øker graden av smertene. En vanlig reaksjon på smerter er å ikke gjøre bevegelser eller aktiviteter som gjør vondt, noe som kan gi dårligere sirkulasjon i muskler og vev og føre til mer smerte. Depresjon er også noe som ofte følger langvarige smerter og redusert aktivitetsnivå. Pasienten er inne i en ond sirkel.

Akupunktur er en super behandlingsform for smerte, og er også viden kjent for det. Dette er antagelig en av hovedårsakene til at akupunktur har blitt så populær i verden. Det er rikelig med forskning på effekten av akupunktur på flere ulike smertetilstander. Vil du gå i dybden har denne siden mye nyttig informasjon om både forskning og virkningsmekanismer. Kort fortalt viser en systematisk gjennomgang av 13 studier at akupunktur var mer effektiv enn både sham-behandling og injeksjon med smertestillende midler for akutte smerter. Et nylig publisert meta-analyse så på kroniske smerter  (eller langvarige smerter som jeg liker å kalle det) hos nesten 18.000 pasienter med lave korsryggsmerter, nakke og skuldersmerter, artrose i knær og hodepine/migrene. Studien viste at ca 90 prosent av bedringen fra akupunktur fremdeles er tilstede et år etter at behandlingen er ferdig. Dette betyr at akupunktur ikke bare er et kostnadseffektivt valg ved kronisk smerte, pasienten får det faktisk bedre (ikke bare maskerer smerten). Ikke mange smertestillende medikamenter har en fortsatt effekt ett år etter å ha tatt dem. Snarere tvert i mot – kroppen blir bli mer og mer vant til stoffene, slik at høyere og høyere doser kreves – noe som kan føre til ubehagelige bivirkninger.

Studier viser at akupunktur reduserer smerter, øker bevegelighet og reduserer antall sykemeldingsdager sammenlignet med ingen behandling, og er minst like effektiv som standard medisinsk behandling (medikamenter, kognitiv terapi, ryggskole, trening, fysioterapi og kiropraktikk) for ryggsmerter (Witt 2006; Haake 2007; Cherkin 2009; Sherman 2009) (Akupunkturforeningen). Akupunktur anbefales i de nasjonale kliniske retningslinjene ved langvarige uspesifikke korsryggsmerter. Dette betyr at fastleger og annet helsepersonell trygt kan anbefale og henvise til akupunkturbehandling for pasienter med denne typer plager.

Mange menn er ikke klar over at medikamentene de tar kan forårsake ereksjonssvikt. Et av våre mest brukte medikamenter NSAIDS, som er smertestillende, anti-inflammatorisk og febernedsettende, har en lang liste med alvorlige bivirkninger – og kan i tillegg gi ereksjonssvikt. I følge Folkehelseinstituttet bruker halvparten av oss smertestillende ukentlig. NSAIDs brukes ved en rekke lidelser som skader eller betennelser i muskel-skjelettsystemet for eksempel kronisk leddgikt, beinhinnebetennelse, muskel- og senebetennelser, idrettsskader, artrose, men også menstruasjonssmerter, feber og migrene. De vanligste merkene er Ibux, Brufen, Voltaren, Cataflam og Naproxen. Denne studien fra 2017 er den største i sitt slag og har sett på 446.763 individer der 61 460 fikk hjerteinfarkt etter bruk av anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDS).

Kanskje kan akupunktur være et alternativ å prøve? Det gir ikke alvorlige bivirkninger, men ser ut til å gi en nødvendig smertedempende og betennelseshemmende effekt.

Ta kontakt om du har spørsmål eller ønsker time på telefon 926 95 134 eller her: