Sædkvaliteten hos menn i vesten er redusert med 50%, og flere har fertilitetsproblemer enn tidligere. Forskerne tror at årsaken til dette er sammensatt. Tidligere har det vært antatt at årsaken til fertilitetsproblemene og gjenntagende spontanaborter (>3 før 20. uke) ligger hos kvinnen, men nyere forskning viser at mannens sædkvalitet også spiller inn.

I en nylig publisert studie fant de redusert total sædmotilitet, progressiv spermobilitet (hvor godt sædcellene beveger seg fremover) og morfologi i gruppen menn som hadde opplevd gjentagende spontanaborter sammenlignet med kontrollgruppen. I tillegg fant de lavere nivå av testosteron og østrogen enn i kontrollgruppen.

Signalmolekylet ROS (Reactive oxygen species) som har en viktig rolle i flere celleprosesser og i forbindelse med immunrespons, var fire ganger høyere enn i kontrollgruppen. Høye nivåer av ROS kan føre til cellulær skade, oksidativt stress og DNA-skade. Sperm DNA spiller en viktig rolle i dannelsen av placenta.

Mennene der partnerne hadde hatt spontanaborter var også litt eldre enn kontrollgruppen med en gjennomsnittsalder på 37 år sammenlignet med 30 år. De var også litt overvektige. Forskerene undersøker nå om disse faktorene kan ha påvirket nivåene av ROS.

Forskerne konkluderer med at det tyder på at mannlige partnere av kvinner med gjentagende spontanaborter har nedsatt reproduktiv endokrin funksjon, økte nivåer av sperm ROS og DNA-fragmentering. Det kan være gustig å innføre en rutinemessig reproduktiv vurdering av mannlige partnere ved gjentagende spontanaborter.

Videre studier vil undersøke om hormonelle og molekylære sædabnormiteter kan bedrets med livsstils- og kostholdsendringer og hormonell behandling for å øke sannsynligheten for å gjennomføre et vellykket svangerskap.

“Det har tatt medisinen for lang tid å innse at sædhelse spiller en rolle å spille ved spontanaborter – og at årsaken ikke utelukkende ligger hos kvinner. Nå er vi klar over at begge partner bidrar, og vi kan forhåpentligvis få et klarere bilde av problemet og begynne å lete etter måter å sikre flere graviditeter medfører en sunn baby.,” sier forfatteren av studien Dr. Jayasena

Jayasena, C.N., Radia, U.K., Figueiredo, M., Revill, L.F., Dimakopoulou, A., Osagie, M., Vessey, W., Regan, L., Rai, R. and Dhillo, W.S., 2019. Reduced Testicular Steroidogenesis and Increased Semen Oxidative Stress in Male Partners as Novel Markers of Recurrent Miscarriage. Clinical Chemistry, 65(1), p.161 LP-169.