Smerter i genitalia kan forekomme i penis, testikler og i perineum, muskelspenninger i bekkenbunnen og lysken kan gi smerter av ulik karakter. Noen ganger kan smerter i genitalia stråle og gi mage og ryggsmerter. Noen menn opplever også smerter etter sædavgang.

Årsaken til smertene kan komme av flere forskjellige ting, for eksempel av akutt eller kronisk prostatitt, kronisk bekkensmertesyndrom, betennelse i bitestikler eller testikler, urinveisinfeksjon, kjønnssykdom eller ekstern skade på kjønnsorganene. Noen ganger kan alvorlig sykdom som prostatakreft eller blærekreft ligge bak. Det er viktig å oppsøke fastlegen for å finne årsaken til smertene, få stilt riktig diagnose og startet behandling dersom dette er nødvendig. Noen ganger finner man ikke årsaken til smertene til tross for at alle undersøkelser er gjort.

Ved kronisk bekkensmertesyndrom antas kulde eller psykisk belastning å kunne være utløsende årsak. Dette er sammenfallende med slik kinesisk medisin ser på årsaker til sykdom. Våre emosjoner som langvarig frustrasjon og sinne, stress, sorg, bekymring påvirker oss og vår helse. En livsstil med for lite hvile og søvn og for mye jobb og aktivitet, for mye eller for lite trening, og et usunt og dårlig eller et variert og sunt kosthold påvirker helsen vår, men også det som kalles for “The six evils” – klimatiske forhold som kulde, tørrhet, hete, sommervarme, vind og fuktighet.

Første gang smerter i genitalia hos menn behandles i kinesisk medisinsk litteratur er i boken Huang di Nei jing datert til sen Warring States period (475-221 f.Kr) og Han dynasty (206 f.Kr–220 e.Kr). Denne boken er inkludert i Unescos verdensarvliste.

Akupunktur er allment kjent for å være effektiv i behandling av smerte. Akupunkturens unike rolle i å redusere smerte og plager hos pasienter er en av hovedårsakene til at det har blitt så populær rundt om i verden. Det finnes rikelig med forskning på effekten av akupunktur på ulike smertetilstander.

Ved kroniske smerter fortsetter nervesignaler som var aktive under akutt skade å sende signaler om at kroppen har smerte. Ny forskning tyder på at kronisk smerte kan komme av en funksjonsfeil i måten hjernen kartlegger sensorisk informasjon. Akupunkturbehandling har blitt påvist å aktivere flere av kroppens egne opioider, samt å forbedre hjernens følsomhet overfor opioider. En rekke signalmolekyler involvert i smertereduksjon har vist seg å bli frigjort eller regulert ved akupunkturbehandling; som ATP og adenosin, GABA og substans P.

En meta-analyse av 17.922 pasienter fra randomiserte studier konkluderte at “Akupunktur er effektivt for behandling av kronisk smerte og bør derfor anbefales som et behandlingsalternativ”. En oppfølgingsundersøkelse så på langvarig smertelindring, og fant at effekten av akupunkturbehandlingen vedvarte i 12 måneder etter at behandlingen var avsluttet.

En nylig publisert Cochranegjennomgang konkluderer at akupunktur reduserer symptomer på kronisk prostatitt og kronisk bekkensmertesyndrom. Studien inkluderer 38 studier med 3290 menn med kronisk prostatitt eller kroniske bekkensmerter og evidensen er av moderat til høy kvalitet. Vil du lese hele studien finner du den her.

Sammenlignet med medikamenter som ofte har betydelige bivirkninger representerer akupunktur et sikkert og effektivt behandlingsalternativ ved smerte. Akupunkturbehandling ved smerte har både lang tradisjon og en moderne forskningsbasert tilnærming.

Har du smerter og/eller har du spørsmål etter å ha lest dette ta gjerne kontakt.

Referanser og kilder:
Evidence-based Acupuncture
The Treatment of Pain with Chinese Herbs and Acupuncture
Second Edition, 2011, Elsevier.
Kroniske smerter annerkjennes som sykdom